Over Medispace

Steeds vaker kiezen ziekenhuizen in de huidige zorgmarkt voor flexibele oplossingen. Bijvoorbeeld ook door beeldvormende systemen mobiel te maken en zo dichter bij de patiënt en op meerdere locaties te kunnen werken.

Medispace beschikt over een vloot van flexibele mobiele en modulaire units voor CT, MRI, PET/CT of röntgen en is gespecialiseerd in de verhuur van deze mobiele units uit eigen 'interimvloot'. De units worden meestal ingezet als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld bij verbouwingen of langdurig onderhoud maar kunnen ook gebruikt worden om zorg dichter bij de patient te brengen.

Dichter bij de patiënt

Ziekenhuizen zetten steeds vaker mobiele units in als permanente oplossing. "Ziekenhuizen willen enerzijds efficiënter werken, maar anderzijds ook dichter bij de patiënt zijn. Een mooi voorbeeld daarvan zie je bij twee ZKN organisaties in Nederland. Zij huren van Medispace gezamenlijk een MRI-unit, die dienst doet op verschillende naties in Nederland. Op deze manier profiteren meerdere locaties van kwalitatief hoogstaande MRI", aldus Managing Director Sander de Mooij.

Investering rechtvaardigen

Een mobiele MRI-unit laten bouwen is voor een ziekenhuis uiteraard ook een flinke investering. "Financiers of leasemaatschappijen verlangen eerst van een ziekenhuis een goed doortimmerd en realistisch business plan. Dan is het natuurlijk een prima optie om eerst een trailer te huren. Zo kan een ziekenhuis een aantal maanden proefdraaien, om te kijken of de verwachtingen waargemaakt kunnen worden en de investering gerechtvaardigd is."

Aanpassen en omleiden

Een MRI-scanner inbouwen in een trailer vergt wat aanpassingen aan de scanner. "Zo moeten bepaalde printplaten en kabels bijvoorbeeld verplaatst of omgeleid worden, om bij onderhoud bereikbaar te blijven. Een deel van de scanner is door de compacte afmetingen van de trailer immers niet meer bereikbaar. Op een ingenieuze manier zijn verder leidingen, schakelkasten, stroom- en watervoorzieningen en verlichting weggewerkt. En uiteraard is de MRI ingebouwd in een RF-kooi en voorzien van staalafscherming om het magnetische veld af te schermen, zoals in een traditionele ziekenhuisopstelling."

De mobiele MRI-scanner is door middel van de stroomvoorziening en een dataverbinding met het ziekenhuis verbonden. Vervolgens werken laboranten op dezelfde manier als in hun eigen vertrouwde ziekenhuisomgeving.

"In tegenstelling tot andere aanbieders in deze verhuurmarkt leveren wij trailers alleen zónder personeel", legt De Mooij uit. "De MRI werkt zoals een normale scanner in een ziekenhuis. En via de dataverbinding wordt de mobiele MRI naadloos gekoppeld aan het eigen PACS-systeem (de software voor management van de beelden) van het ziekenhuis. Oftewel: de eigen radiolaboranten van het ziekenhuis werken in de mobiele oplossing op dezelfde vertrouwde manier als binnen de ziekenhuismuren."

Naast de mobile MRI-unit, heeft Medispace ook mobiele units in de verhuur met röntgen-, CT- of PET/CT-apparatuur aan boord. "Naar mobiele MRI-oplossingen bestaat de meeste vraag", legt De Mooij uit. "Dat is ook wel logisch. CT wordt immers met name vaak ingezet bij traumapatiënten. Dan is een mobiele unit natuurlijk niet ideaal en wordt vaak voor een andere tijdelijke oplossing gekozen, zoals een modulaire unit."

De tweeassige trailer heeft een meesturende achteras. Inclusief de MRI-scanner weegt hij zo'n 28 ton. De trailer kan vrij snel worden opgebouwd. "Binnen 20 tot 30 minuten is hij volledig operationeel", vertelt De Mooij. "Vier stempels, uitdraaibare poten, zorgen ervoor dat de scanner stabiel en waterpas staat. Omdat de chauffeur dat vaak vroeg in de ochtend of juist 's avonds in het donker doet, is ook aan de buitenkant van de trailer overal werkverlichting aangebracht."

Ondanks de beperkte ruimte, oogt het interieur van de trailer ruim. Naast de scanruimte is er een grote werkruimte voor de laborant en een omkleedruimte voor de patiënt. Ook is de trailer voorzien van klimaatbeheersing en vloerverwarming en een eigen (noodstroom)generator. Met die generator zijn weliswaar geen scans uit te voeren, maar deze zorgt er wel voor dat andere faciliteiten, zoals het computersysteem en de bedlift, operationeel blijven. Europa Medispace is niet alleen in heel Nederland actief, maar verhuurt trailers in heel Europa, van Ierland tot Hongarije. Service en onderhoud wordt daarbij wel afgestemd met de healthcare providers in Nederland. "We hebben onze vaste accountmanager die ons daarbij begeleidt", vertelt De Mooij. "Uiteraard wordt onderhoud wel lokaal uitgevoerd, maar alle lijntjes lopen via Nederland."


Neem contact op

Uw naam Organisatie E-mailadres Telefoonnummer Bericht Type aub over:
Verzenden